En glød for læring
En del av dagens unge avslutter skolegangen sin i et tidlig løp. Årsakene kan være mange, og i en svensk undersøkelse fremmes ti av de mest vanlige årsakene;
- Mobbing
- Mangel på pedagogisk støtte
- Voksne som ikke bryr seg
- Dårlig behandling på skolen
- Utilstrekkelig utdanningsstøtte i skolen etter langvarig fravær grunnet sykdom eller rusproblemer
- Behov for mer praksis og mindre teori
- Kaotisk eller ustrukturert skolemiljø
- Feil valg av utdanningsløp
- Nevropsykiatriske lidelser som ikke oppdages i løpet av skoletiden (eks. ADHD)
- Dårlige hjemmeforhold
Med andre ord: det er flere årsaker og individuelle forskjeller. Det blir gjort mye godt arbeid i skolen hva gjelder tidlig innsats og forebygging av frafall, og enda mer må nok til. Men når det først er et faktum at ungdommen har sluttet sin ferd i skolesystemet og trenger ekstra bistand for veien videre, vil vi være en pådriver for å hjelpe den enkelte.
Hos oss i Arbeidsforberedende trening møter vi mange ungdommer som har avsluttet skolegang. For mange kan det å oppdage lysten til å lære være viktig for å f.eks. kunne fullføre videregående eller ta et fagbrev på sikt. Flere er allerede i gang med utdanning mens andre planlegger å starte til høsten.
«Kunnskap er nøkkelen til fremtiden, både for hvert enkelt menneske og for samfunnet som helhet.» (Meld.St.21)
Vi er opptatt av å legge til rette for at hver enkelt skal kunne kjenne på mestring i eget tempo, og kanskje til og med på en glød og glede for læring.
Vi vil at hver enkelt skal utvikle selvtillit og tro på seg selv. Det utvikles en plan for – og i samarbeid med – hver enkelt person, slik at den individuelle utvikling danner grunnlag for personens følelse av seg selv. Det legges ikke opp til måling mot andre, fokuset er hva den enkelte mestrer i egen fremdrift.
«For at barn og unge skal ha lyst til å lære, være motiverte og oppleve mestring må alle som har en rolle i utdanningssystemet være preget av lærelyst (Meld. St. 21).»
Motivasjon og lærelyst er avhengig av hvordan elevene svarer på tre spørsmål, ifølge professor Edvin Bru.:
- Kan jeg klare læringsoppgavene?
- Er læringsoppgavene meningsfulle og nyttige for meg?
- Hva slags skolerelaterte forventninger møter jeg fra personer som er viktige for meg?
For at elever skal tenke at de klarer å gjennomføre læringsoppgavene er det avgjørende med et støttende læringsmiljø preget av:
- Kortsiktige konkrete læringsmål som tar utgangspunkt i eleven sitt kompetansenivå
- Positive forventninger til at eleven kan klare oppgaven
- Konstruktive tilbakemeldinger med utgangspunkt i eleven sine læringsmål
- Liten grad av sammenligning av prestasjoner mellom elever
Altså, vi må tilrettelegge for at den enkelte kan mestre på sin måte. Vi her i Gløde skal forbygge at det skapes spesialpedagogiske behov når det er unødvendig, mens vi skal støtte der det er nødvendig grunnet særskilte behov.
Dette betinger at vi hele tiden har et kritisk blikk på vårt eget læringsmiljø, slik at det til enhver tid fremmer positiv mestringsopplevelser. Ja, det vil også være motstand og tunge tider, men vi står støtt i troen på at dette får deltager til.
Kanskje det fører til at den personen som sa helt tydelig; aldri mer skole!! ser på muligheten til å lære seg noe nytt som meningsfullt og til og med gøy?
Og kanskje noen som vil prøve et nytt yrke går inn i det med en bedre forståelse av hvordan han eller hun best mulig kan lykkes, fordi de vet hvordan de tar til seg ny informasjon på best mulig måte?
Lærelyst er viktig – og det kommer ikke alltid av seg selv, når man har mistet det på sin vei. Men en ting er vi sikker på: lærelyst fremmer motivasjon, nysgjerrighet og muligheter som kan bidra til at enda flere kommer seg videre på sin ferd ut i arbeid og/eller utdanning.
Tekst: Erle Sellevåg, veileder og pedagog i Gløde AFT
Illustrasjon: Image by Mediamodifier from Pixabay
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!