Unngå svinn – bli en helt på kjøkkenet
Norge har som målsetting å halvere matsvinnet med 50% innen år 2030.
Det er 9 år til 2030.
Matsvinn kan lett bli en vane når vi kjøper mer mat enn vi trenger, når vi lar frukt og grønt ligge å ødelegge hjemme, eller når vi tar større porsjoner enn vi kan spise. Slike vaner belaster naturressursene våre og er skadelig for miljøet. Når vi kaster mat, kaster vi bort arbeidskraft, innsats, investeringer og dyrebare ressurser. Sløsing med mat gir økte klimautslipp og bidrar til endring i klima.
Definisjon: Matsvinn omfatter alle nyttbare deler av mat produsert for mennesker, men som enten kastes eller tas ut av matkjeden til andre formål enn menneskeføde, fra tidspunktet når dyr og planter er slaktet eller høstet.
Vi, i lille Norge, kaster rundt 390 000 tonn mat hvert år. I 2030 skal vi altså kaste rundt 195 000 tonn. Det er enkel matematikk.
Men matematikk i virkelighetens verden er kanskje ikke så enkel? 195 000 tonn er 195 millioner kg. Det er veldig mange brune bananer. Det er veldig mange råtne epler. Det er veldig mange daggamle brød. Det er veldig mye melk utgått på dato. Det er veldig masse av alt, egentlig.
Likevel, vi kan gjøre noe med det, hver enkelt av oss. Mye av matsvinnet oppstår nemlig i våre egne husholdninger, hjemme på våre egne kjøkken, og det er spesielt mye avfall fra brød, frukt, grønt og middagsrester. Hva gjorde du med brødet du kjøpte i forgårs og som det var en skalk igjen av i dag? Hva med fiskerestene fra forrige uke? De ble liggende i en boks i kjøleskapet, men kanskje litt for lenge. Litt for lenge til at de var særlig appetittlig.
Du kan selv bli en mathelt, en food hero. Om du ikke allerede har startet, kan du starte i dag.
29 september er den internasjonale dagen mot matsvinn. Dagen er opprettet av FN for å understreke hvor viktig arbeidet med å redusere matsvinn er for matsikkerhet og bærekraftig matproduksjon. For å minske matsvinnet har FNs bærekraftsmål nr. 12 et konkret delmål om å halvere matsvinnet. Det er der tallet 195 millioner kg kommer inn i bildet.
Som sertifisert miljøfyrtårn har Gløde plikt på seg til å ha fokus på å produsere mindre restavfall og øke sorteringsgraden. På Gløde produseres det daglig mat i vår cateringavdeling. Vi har spurt vår kokk og leder for kjøkkenet, Marion, om hva hun og kjøkkenet gjør for å redusere matsvinn, og hvilke tips hun kan gi oss for å redusere matsvinn fra eget kjøkken.
Marions tips til deg:
PLANLEGG! Lag ukeplan og handleliste
Les oppskrifter og beregn mengden for å unngå å lage for mye mat
Har du noe til overs? Det kan gjerne bli til en suppe eller en salat
Tiloversmat smaker også godt til lunsj dagen etter
SE – LUKT – SMAK. Mat er stort sett aldri dårlig ved utløpsdato (men; vær OBS. På farseprodukt og kylling. Det kan bli dårlig
Biff er mørere jo nærmere utløpsdato du kommer
Smoothie og fruktsalater er greie måter å bli kvitt myke epler og brune bananer.
Gå fast igjennom matkammerset en dag i uken. Hva må brukes først, må noe fryses og hva mangler. Du sparer både penger og miljø
Legg igjen et svar
Want to join the discussion?Feel free to contribute!